Zuren en basen

Elk lichaam is uniek en elk lichaam kent zijn eigen bepaalde zuurgraad. Dit noemen we de PH waarde. Bij een te lage pH-waarde ontstaan klachten in de darmen, slaapstoornissen en een depressie.
We ontkomen echter niet aan verzuring omdat we door onze leefcultuur te veel verzurende stoffen binnen krijgen.
Ook tijdens de stofwisseling worden er zure eindproducten gemaakt. Kleine schommelingen in de pH-waarde zorgen voor veranderingen van het metabolisme in de lichaamscellen en geeft niet gewenste storingen. Een gezond darmflora is een van de belangrijkste factoren om het pH-waarde op peil te houden. Kwaadaardige bacteriën en schimmels deponeren hun zure afvalstoffen in het lichaam en veroorzaken zo de verzuring van het lichaam.
Zuren, basen en pH-waarde
PH betekent in het Latijns: werkzaamheid van de waterstof. Een vloeistof kan zuur, neutraal of basisch zijn. De pH-schaal heeft een bereik van 1 t/m 14 waarvan 7 neutraal is. Het zuurst is 1 en 14 en het meest basisch. Tussen elke stap zit een factor 10. pH5 is dus 10x zuurder dan pH6 en pH5 is 100x zuurder dan pH7. De concentratie van het aantal waterstofionen in een vloeistof, bepaald de pH-waarde.
Elk gedeelte van je lichaam kent een andere zuurgraad. Sommige organen werken beter in een hogere zuurgraad (denk aan de maag) en andere in een lagere zuurgraad. Afhankelijk van de klacht van een patiënt, meet een arts of specialist de zuurgraad. Dit gebeurt meestal met een meting van het speeksel, urine of bloed omdat die het makkelijkst zijn af te nemen.
De optimale pH-waarde van het lichaam:
- Speeksel: tussen 6.00 en 7.50
- Urine: tussen 4.50 en 8.40
- Bloed: tussen 7.34 en 7.45
Zeer veel klachten worden in verband gebracht met een verkeerde zuurgraad. Hierbij kennen we 2 stadia. Bij stadium 1 praten we over beginnende klachten en bij stadium 2 zijn de klachten vergevorderd in het stadium.
Symptomen en klachten bij verzuring
Stadium 1: Beginnende klachten |
Stadium 2: Klachten in een vergevorderd stadium |
· Haaruitval · Obstipatie · Zure oprispingen · Huidproblemen · Cariës · Infectiegevoeligheid · Slaapstoornissen · Beslagen tong · Libidoverlies · Depressie · Spierkrampen · Allergieën |
· Maagzweer · Jicht · Hartinfarct · Reuma · Beroerte · Diabetes |
- Bufferen. Deze buffers zijn stoffen die worden opgeslagen in het bloed, bv bicarbonaat.
- Uitscheiding. Zuren worden uitgescheiden d.m.v. de nieren. Deze verwijderen ammonia.
- Ademhaling. De uitstoot van koolzuur, dis is een bijproduct van de zuurstofvorming in de cellen. Door dieper en sneller te ademen, wordt er meer koolzuur afgevoerd.
Het belang om de zuurgraad in ons lichaam optimaal te houden, is nu wel heel duidelijk. En om deze zuurgraad optimaal te houden dienen we de zure afvalstoffen af te voeren. Het lichaam doet dit door uitscheiding via de nieren, longen en de huid.
En onze lichaamseigen stof natriumcarbonaat neutraliseert de zuurresten in ons lichaam.
Echter de hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingsorganen ons lichaam te verlaten. Hierdoor slaat het lichaam de zuurresten op, wat zure ophopingen oplevert. Hierdoor loopt onze gezondheid grote risico’s omdat belangrijke enzymactiviteiten niet plaats kunnen vinden omdat het lichaam te zuur is.
Verzuring ontstaat door het ouder worden. Op het moment dat wij gezond ter wereld komen, bestaan we voor 70% uit water en 30% uit sporenelementen en mineralen. Naarmate we ouder worden, nemen deze hoeveelheden af. Rond ons 40e levensjaar bestaat ons lichaam al voor de helft uit zure afvalstoffen.
Maar waardoor raakt ons lichaam nu zo verzuurt?
Er zijn meerdere factoren die een grote rol spelen bij een steeds meer verzurend lichaam. Hieronder staan ze op een rijtje.
- Verkeerde voeding
- Waterrijke voeding. Deze zijn meestal volumineus en rijk aan vitamines en mineralen. Zij bevatten over het algemeen een basenoverschot. Denk hierbij aan thee, melk, groenten en fruit.
- Geconcentreerde voeding. Deze zijn over het algemeen vast van structuur, rijk aan vet en calorieën. Deze voeding bevatten over het algemeen een zurenoverschot. Bv: kaas, peulvruchten, vis, vlees en granen.
- Vlees
- Vis
- Suikers
- Wit meel producten
- Kaas
- Eieren
- Alcohol
- Koffie
- Crash diëten
- Verse groenten
- Fruit
- Genotsmiddelen

- Roken (nicotine)
- Koffie (cafeïne
- Verdovende middelen
- Stress

Stress zorgt voor een cel afbraak in het lichaam. hierdoor wordt de afvalstof urinezuur geproduceerd. Waardoor er meer zuuropslag ontstaat.
- Straling
Alhoewel er nog relatief weinig bekend is wat de invloed is van straling op het zuur-base evenwicht, weten we wel dat stralingen leidt tot cel afbraak. Waardoor de afvalstof urinezuur vrijkomt. Onder stralingen of Electro smog vallen:
- Mobiele telefoon
- Computer
- Televisie
- Magnetron (niet alleen de straling van het apparaat zijn erg maar de straling komt ook in je voeding)
- Aardstralen
- Chemische medicijnen
Heel veel medicijnen zijn verzurend voor ons lichaam. vooral ontstekingsremmende pijnstillers, NSAID genaamd, bevatten een grote hoeveelheid acetylsalicylzuur. Als je dit middel tijdelijk gebruikt voor pijnstilling en ontsteking remming, is het probleem nog niet zo groot. Maar gebruik op lange termijn werkt bijzonder verzurend.
- Levenswijze
Onze levensstijl is een belangrijke reden voor de verzuring van ons lichaam. We blijven vaak te lang wakker, staan vroeg op en nemen geen tot weinig tijd om te rusten. Er zijn veel mensen die 2 banen hebben, een zware baan of een baan waarbij je veel uren maakt. Hierdoor blijft het lichaam afvalstoffen produceren. Doordat we te weinig tijd en rust nemen kunnen de afvalstoffen niet worden verwerkt en afgevoerd worden.
Maar ook slechte gewoontes kunnen verzuring veroorzaken. We denken hierbij aan weinig beweging maar juist ook overmatige sportactiviteiten.
- Milieuverontreiniging
Het is een verzamelnaam voor verschillende vormen van verzuring van het milieu (bv verzuring van de bodem of oceaan). Veel bronnen van zure regen komen vanuit de natuur. Denk maar aan een vulkaanuitbarsting en intensieve veeteelt. De mensheid heeft deze factoren in een snel tempo beïnvloed. Hierdoor heeft ons lichaam niet voldoende tijd gehad om hiervoor een beschermingsmechanisme te ontwikkelen. Waardoor ons lichaam langzaam maar zeker steeds zuurder is geworden.
Gelukkig drinken veel mensen water. Water is de enigste vloeibare stof die helemaal door kan dringen in elke cel van het lichaam. Dit komt omdat ons lichaam voor 70% uit water bestaat. Water is ook de enigste vloeistof die alle afvalstoffen kan opnemen en afvoeren. Hiermee wil ik nog een extra benadrukken dat het drinken van water erg belangrijk is. Over het algemeen wordt 1,5 tot 2 liter water per dag geadviseerd.
Echter is het water uit de kraan en in flesjes al dermate behandeld dat het ook verzurend werkt voor het lichaam.
Zelf drink ik al ruim een jaar water waarin een Alkalische stick heeft gezeten. De Alkaline stick zorgt voor een hoge pH-waarde. Alkalische water helpt bij het neutraliseren van de zuurgraad in je lichaam.
Ons lichaam is elke dag druk bezig om de zure afvalstoffen in het lichaam af te voeren en te verwijderen. Vandaar dat voldoende water drinken erg belangrijk is. Hierdoor kan worden voorkomen dat het lichaam ziek wordt.
De Alkalische stick verhoogt de pH-waarde en voegt antioxidanten toe. Het helpt het lichaam om de verzuring te neutraliseren.
Kernmerken van de alkalische stick:
- De staaf bevat calcium, magnesium, ijzer en mangaan.
- Binnen ca. 15 min heb je alkalisch/basisch water.
- Het maakt je drinkwater alkalisch, NIET zuurvormend.
- Het verzacht het water, maakt het vloeibaarder.
- Verhoogt het water van de pH-waarde tot wel 9,5
- Voegt antioxidanten toe.
- Er ontstaan kleinere watermolecuul clusters, het water wordt “natter”, hierdoor wordt het makkelijker opgenomen door het lichaam.
- Met 1 stick kun je minimaal 1,5 mee vooruit.
Heeft u interesse in een Alkalische stick?
Neem dan contact op met Praktijk Imala!
Ook voor bedrijven.
www.praktijk-imala.nl
https://www.facebook.com/PraktijkImala/
Mob. 06-51032104