Een genogram is getekend schema waarmee je je familie in kaart kunt brengen. Het lijkt veel op een stamboom maar uit een genogram haal je veel meer informatie over. Het kan informatie zijn over:
Thema’s die binnen de familie spelen;
Karakters van familieleden;
Bron van ziektes;
Bron van emoties;
Gedrag van familieleden;
Etc.
Met een genogram haal je veel persoonlijke gegevens. Het toont belangrijke gebeurtenissen van zowel moeders als vaders kant. Die weer een indicatie kunnen zijn op situaties in de huidige levens van familieleden. Ook dienen er sterfgevallen, miskramen, abortussen, scheidingen en verbroken contacten in opgenomen worden. Alles heeft nl een plek nodig.
Je kunt het heel uitgebreid maken door namen, geboortedata, trouwdata en sterfdata in te zetten. Maar deze gegevens kosten veel tijd en zijn niet allemaal nodig om informatie te krijgen die tijdens een begeleiding van belang is.
Als het genogram klaar is, bekijkt de begeleider wat er uit op te halen en te lezen is. Vaak komt er dan veel informatie naar boven die de cliënt al weet. Maar nog veel meer die de begeleider naar boven weet te brengen.
Een genogram bestaat uit minimaal 2 generaties in het verleden. Als je nog meer generaties terug kunt halen, geeft het een nog meer informatie. Maar heb je dit niet, is dit niet erg.
In een genogram hoef je niet je eigen kinderen, nichten, neven etc te schrijven. Want zij zitten meestal in de toekomst.
Erg belangrijk informatie kan erbij geschreven worden.
Wil je een genogram laten maken en belangrijke info ontvangen?